3D принтиран дрон вместо сова

“Куриерски услуги в реално време с летящи роботи. По всяко време и навсякъде. Бързо. Безопасно. Страхотно.” Как да не се сети човек за Совата на Хари Потър…

Но не, всичко е реално. Американската стартъп компания Flirtey се амбицира да осигури напълно автоматизирани доставки по въздух, осъществявани с… дрон. Миналото лято те използваха дрон за да доставят (съгласувано с авиационната администрация на САЩ) инструменти в сърдечна клиника в далечен селски район. А наскоро осъществиха първата в САЩ доставка в периметъра на града. Дронът прелетя по зададения маршрут и остави пакет с бутилирана вода, храна и медикаменти за първа помощ в Хоторн, Невада. За всеки случай в крайната точка присъстваха наблюдатели и пилот, но всичко мина успешно и не се наложи да се намесват.

Един от приоритетите на фирмата Flirtey са доставките на хуманитарна помощ в критични ситуации, при бедствия и аварии. Важното е да могат да осигурят помощ на хора в недостъпни райони. Експериментът в Невада показа, че дронът може да навигира между сгради, да заобикаля препятствия и да осъществи точна доставка.

“Не е далеч денят, когато ще осигурим редовни доставки до прага на къщата или офиса ви”, твърдят във фирмата. Ще бъдем много точни, тъй като дронът няма да зависи от трафика, задръстванията и паркирането. А ако се опасявате, че от дроновете падат неща на главите на хората, имайте предвид, че те ще бъдат обезопасени като всяко друго летящо средство.

Денят, когато в небето ще жужат дронове с пратки, не е далеч и безспорна заслуга за това има 3D принтирането. “3D печатът ни оказа безценна помощ в скоростното прототипиране и в спазването на кратките срокове. Дронът е конструиран от карбонови влакна, алуминий и 3D принтирани компоненти. С помощта на 3D принтер можахме бързо да разработим и тестваме редица варианти, за да получим съвършена конструкция. Дронът е изключително лек, автономен, с електрическо задвижване. Пратката се приземява контролирано, докато апаратът стои на място във въздуха.

Вградените финкции за безопасност включват автоматично завръщане в базата при падане на батерията, силен вятър, слаб GPS сигнал или при загуба на контакт.

В средата на април ABC ще излъчи 30-минутен документален филм със заглавие “Foreign Correspondent”, отразяващ подготовката и осъществяването на експеримента.

2016-11-08T08:59:57+00:00април 5th, 2016|3D новини, 3D печат|