3D принтиране – мечта на кулинарията

Кулинарното изкуство разчита изключително много на технологията 3D принтиране за да предложи нови изкушения на преситения съвременен потребител.

Няма защо да се лъжем: 3D принтерите засега не могат всичко. Макар че по изложенията се явяват модели, амбицирали се да отпечатат Айфеловата кула от шоколад или Статуята на свободата от марципан. По въпроса се работи усилено – залогът очевидно е голям.

Но и с постигнатото през няколкото години и с добра доза въображение и талант станаха възможни тези сладкиши с футуристични форми, които изглеждат като истински произведения на изкуството.

Да уточним: в случая не става въпрос за 3D принтер, който директно печата тортата на пластове от блат, крем и глазура, та и черешка отгоре.
Става въпрос за талантливо съчетаване на тънкостите в сладкарството с възможностите на съвременните програми за моделиране и 3D принтери. Автор на тези чудеса е Динара Каско, архитект по образование, сладкар от висша класа по призвание. Затова в началото на всяка торта за нея е дизайнът.

cake-design-with-a-3d-printer-9

 

Пътят към ефектния резултат започва със създаването на 3D модел, преминава през 3D визуализация и стига, разбира се, до 3D принтиране, за да се тества конструкцията на замисления сладкиш. Едва тогава се уточняват съставките от сладкарска гледна точка – така, че изящната форма да добие не само съответните цветове, но и изящен вкус.

Динара никога не би жертвала вкуса в името на визуалния ефект. След първото “Ах!”, предизвикано от вида, трябва да последва “Мммм, колбко е вкусно!” Иначе няма смисъл.

cake-design-with-a-3d-printer-14

3D принтерът продължава да участва в процеса – този път за да осигури чудноватите форми на повърхностите. Форми, които не биха били толкова съвършени, ако се изпълняват на ръка. Динара отпечатва сложните си релефи, постигнати с внимателно усъвършенстване на дизайна в CAD система, в силиконов вариант. А силиконовата форма вече пренася отпечатъка си върхи крема, тестото или желето.

Невероятните изваяния на сладкишите привлякоха вниманието на Silikomart, който пуска формите в серийно производство – за щастие на домакините. Но целта на Динара е да лансира своя принципно нов дизайнерски подход в сладкарството. Сега претворява във вид на сладкиш Sunwell Muse – нашумялата сграда в Токио.

Да, 3D печатът определено може да бъде… вкусен!

2017-10-06T10:00:30+00:00октомври 4th, 2016|3D арт, 3D новини, 3D принтиране|