3D принтиране в защита на животните

Помните ли случая с тукана Гресия от Коста Рика, за който ви разказахме през пролетта? Беше останал без клюн при среща с хулигани и бе обречен на гибел, но получи нова отпечатана на 3D принтер човка и се радва на добро здраве и хапване.

Сега пък един тукан в Бразилия изгуби част от клюна си при сблъсък с прозорец – не видял стъклото. Травмата би била фатална за клетия Зека, но за негов късмет технологията на 3D принтиране вече е на доста добро ниво и бе успешно приложена за спасяването му.

За птиците едва ли е възможно да оцелеят в дивата природа без клюн. Как да ядат, как да ловуват, как да почистят перата си?

И преди ерата на 3D принтирането ветеринарите не оставяха ранените пернати в беда. Традиционният начин на действие в такива случаи е да се използва стерилизиран клюн на умрял тукан-донор като протеза за живия. Но размерите и формите на клюновете са толкова различни, че такива протези далеч не винаги служат успешно. Сега, благодарение на възможността да се направи 3D сканиране, в резултат на което да се получи 3D модел, който да бъде възпроизведен на 3D принтер, лекарите вече могат да предложат на ранените птици клюн точно по мярка.

В течение на две седмици екипът по спасяването на тукана Зека сканира и моделира неговия оригинален клюн. След като моделът бе готов, те го отпечатаха от разградима пластмаса PLA. Печатът отне малко повече от 1 час.

3d-printirane-toucan_1

На 24 юли бе направена хирургическата операция по имплантиране на новата човка. Човката е много лека – тежи само няколко грама, а характеристиките й са много близки до оригиналния, даден от природата клюн.

Преди да предприемат акцията по 3D принтиране, ветеринарите бяха опитали традиционния метод на присаждане, но неуспешно. Туканът Зека не можел да се храни самостоятелно и не би оцелял.

“Трябваше да се предприеме нещо. Затова сформирахме този мултидисциплинарен екип и честно казано, самите ние се учим в процеса на работа”, казва ръководителят на екипа Роберто Фекио.

3D принтирането на клюнове за тукани не е рутинна операция. Именно в това е огромното предимство на технологията на 3D печат: всеки конкретен случай би могъл да намери своето решение безотносително на традиционните методи и технически средства. Очевидно е, че новата технология направи щастливи поне два тукана, а и всички специалисти и спонсори, положили усилия за спасяването им.

 

2016-11-08T09:14:55+00:00септември 2nd, 2015|3D новини, 3D принтиране|