Какъв ще бъде светът ни през 2116

Този въпрос си зададоха експерти по поръчка на Samsung. И обобщиха резултатите от проучването си в доклад SmartThings Future Living Report.

Ето най-интересните им прогнози:

Много вероятно е 3D принтери да печатат готови обзаведени сгради, като всеки ще може да си избере подходящия за него вариант на апартамента.
Технологията за 3D принтиране на храни ще се развие и усъвършенства, така че хората на бъдещето ще свалят от интернет харесало им блюдо на любимия мастер-шеф и ще си го отпечатват на чинията в здравословен режим.

Персоналните дронове ще станат основно средство за придвижване.

В рамките на проекта SmartThings по поръчка на Самсунг се разработва технология на умна къща, жителите на която ще могат дистанционно да управляват осветлението, отоплението, системата за безопасност, различни уреди.

Твърде вероятно е хората да се заселят на Луната и на Марс, а също и под водата.

Мисията, която НАСА планира на Марс, със сигурност ще включва 3D принтиране на място на повечето необходими за космическата база неща. Същото може да се каже и за подводните градове, каквито ще трябва да се градят, ако населението на Земята нараства със същите темпове. Роботите, които ще ги градят, нямат нужда от кислород и могат да бъдат захранвани с енергия от слънцето.

3d-printed-houses-furniture-food-2

В работния екип, обрисувал така бъдещето, фигурират известни учени, архитекти и преподаватели от Уестминстърския университет Артър Маму-Мани и Тоби Бърджис, урбанистите Елс Леклерк и Линда Ейткън, изследователката на космоса д-р Маги Ейдрин-Покок.

„Само преди 10 години технологии като Smart Things бяха немислими, а днес развитието им ни позволява да управляваме пространството, в което живеем, с докосване на смартфона ни. През идното столетие ще станем свидетели на нови радикални промени в средата, която ни заобикаля.” Д-р Покок говори за мегакомплекси от небостъргачи, но и „земестъргачи”, които вкопали се на много етажи под земната повърхност, както и мощни дронове, способни да пренасят цели къщи за почивка.

Специалистите смятат, че 3D печатът през идните десетилетия ще се утвърди като водеща технология в производството и ще намали риска, на който са изложени работниците в строителството и производството. Ще се намали значително човешкото участие в производствения процес и ще се понижат разходите.

И така: 3D принтирани къщи, обзавеждане, храна, всичко това с дизайн по желание на клиента, и живот под водата, под земята и в космоса – само след 100 години…

2016-11-08T08:57:04+00:00юли 26th, 2016|3D новини, 3D принтер|