Пишат за нас в 3ders

3dism: 3D Printing a New Visual Art Style with three dimensional plaquettes

Под това заглавие базираният в Холандия сайт 3Ders, който от пет години насам следи новините в сферата на 3D печата по света, разсъждава за новия стил във визуалното изкуство, лансиран от easy3D. Можете да намерите оригинала на статията на сайта на 3Ders с дата 21 юни 2016. А в нашия блог ви предлагаме превода на български.

3dizm-blog-2В сферите на творческата практика навлизането на нова медия е рядкост. Още от времето на скалните рисунки творците използват материали, подходящи за своите теми и търсения, за да създадат някакъв визуален резултат – а новите начини за създаване на творба чрез 3D печат са много, разнообразни и доста от тях – все още непознати.

Съвременната скулптура през последните няколко години широко използва 3D принтирането, но другите начини, по които това ново средство може да бъде използвано от творците, все още не са оценени. 3D сканирането и 3D принтирането на безценни шедьоври с оглед създаване на образно идентични реплики даде една нова перспектива в индустрията на изкуството, но има редица подобни процеси, които боравят с визуалното по твърде различен начин.

3dizm-blog-1Един такъв процес е 3D принтирането на релефни изображения във вид на „плакети”. Най-новото визуално предложение на easy3D – наречено 3Dизъм (да се чете: Тридизъм) е 3D печат на фотографии като текстурен релеф. 3Dизмът е нов начин на възпроизвеждане на образи, при който вместо да останат напълно плоски, те минават в трето измерение, направени от PLA или ABS чрез стандартно принтиране пласт по пласт. Чрез нагъване на равнината фотографиите в частност могат да бъдат пресъздадени като осезаеми обекти, вместо да останат плоски образи – и това е продукт със значителен търговски потенциал.

Основната сила на 3D принтирането като медия е възможността да се персонализира даден обект, така че да отговори на изискванията на конкретния клиент. Сферата на визуалните изкуства в този смисъл не прави изключение: от подаръци до паметни плакети – все повече се търсят уникати, които да имат връзка с личността на купувача. С възможността за персонализацията при създаването на подаръци и предмети на визуалното изкуство 3D печатът разширява не само опциите за творческо приложение, но и възможността за обвързване с личния живот на хората, които го използват за творчество.

3dizm-blog-3Освен 3Dизъм, базираната в България стартъп компания easy3D предлага и редица други услуги. От 3D сканиране до консултантски услуги и 3D моделиране, компанията разполага с добре оформена еко-система на поддръжка на 3D технологията, както с B2B (ориентирани към бизнеса), така и B2C (ориентирани към потребителя) продукти.

Очевидно е, че 3D принтирането (като нова технология) присъства все повече във всекидневието на обществото. От опазването на паметници на културата до дизайн на промишлени детайли и процеси, 3D печатът като средство продължава да се разраства и да обхваща нови сфери – и развитието на 3Dизма се явява резултат на пазарно търсене. Създаването на предмети на визуалното изкуство предлага както на твореца, така и на потребителя на изкуството, нова перспектива и няма нищо чудно, че този съвременен стил е развитие на приложението на съвременните техники.

3dizm-blog-4

От препратки към двуизмерните картини в поп-арта на Анди Уорхол до древните релефи, издълбани в камъка преди хилядолетия, предложението на 3Dизма да включи 3D принтирането в световната история на изкуството изглежда успешно.

2016-11-08T08:57:54+00:00юни 29th, 2016|3D арт, 3D новини, 3D принтиране|