По 1 петле на час се излюпва в парк в Бостън

Не, не си мислете, че инкубатор за петли е инсталиран в парка Грийнуей по липса на друго подходящо място. Всъщност става дума за авангардна арт инсталация в чест на годината на Петела. Над 2000 петлета ще бъдат отпечатани на 3D принтер там, на място, пред погледите на минувачи, ценители и просто зяпачи.

Всеки бостончанин или турист, отишъл на разходка в Greenway park, ще види авангардна инсталация: в стъклена кабина 3D принтер печата петлета нон-стоп и “изплюва” по 1 на всеки 4 часа. Късметлията, който се окаже в сюблимния момент пред машината, може да си го вземе за спомен.

Авторът на проекта под надслов “Make and Take” (“Направи и си вземи”) е Крис Темпълмен, който живее и работи в Съмървил, щата Масачузетс. А оригиналът на Петлето, което ще се появява в различен цвят на равни интервали от време през цялата 2017, е стар порцеланов експонат от Музея на изящните изкуства в Бостън. Авторът е направил модел на петлето, като е сканирал с 3D скенер старата китайска порцеланова статуетка от колекцията на музея.

“Така съчетавам старото и новото, казва Крис Темпълмен. Невероятните възможности на съвременните технологии – в случая нашумялото 3D принтиране – се съчетават с културното ни наследство. Освен това инсталацията ми е хвърлен мост между ценностите на Западната цивилизация и традициите на китайската култура.”

Идеята на Крис е да покаже как днес с технология като 3D принтирането може да се направят неща, някога постижими само за много големи и богати фирми. “Контрастът между оригиналния порцелан и биоразградимата пластмаса PLA е знаков за мен, споделя авторът. Той смята, че както компютърът и интернет са демократизирали информацията, така днес 3D печатът демократизира производството.

Днес всеки с относително малко средства може да проектира и реализира идеите си, твърди Крис. “3D принтер, макар и новост, може да се купи на цената на лаптоп”. С инсталацията си в парка той кани хората да станат свидетели на чудото на съвременната технология: възможността да се “отпечата” физически обект.

Интересно, дали в началото на 2018 същият 3D принтер ще печата… кученца? За следващата китайска година.

2017-10-06T09:57:59+00:00февруари 14th, 2017|3D новини, 3D принтер|