Loading...
Архитектура и интериорен дизайн2017-07-21T16:41:05+00:00

Ако се занимавате с архитектура или интериорен дизайн, неминуемо сте се сблъсквали с необходимостта от създаване на макети, с които да представите визията си пред клиент, инвеститор или колеги. Днес по правило множество архитектурни студиа се борят да спечелят даден проект. Трябва да дадете колкото може повече причини на възложителя да избере именно вас, а един силен коз е предоставянето на детайлен макет на идеята си за сграда, ландшафт или интериор. Ако влезете на среща и представите точен модел в мащаб 1:400 много преди другите да имат нещо повече от чертежи, то вече ще сте с едни гърди напред и ще бъдете запомнени.

Модерните технологии промениха начина на проектиране на сгради: чертането чрез CAD системи е вече наложен стандарт и е почти сигурно, че имате дигитален 3D модел на вашия проект. Сега е моментът да се разграничите от конкуренцията чрез предоставяне и на високо детайлни 3D отпечатани макети. Тъй-като 3D принтирането тепърва навлиза на пазара, такъв макет би имал много по-силно въздействие от стандартния.

Какви са предимствата на 3D печата при макетиране?

Скорост на изработката: Един макет на сграда се изработва в рамките на месец по стандартен метод, а тази сграда може да бъде отпечатана за 24 часа с подходящ принтер и ноу-хау.
Точност на модела: Тъй-като проектирате сградите си в 3D, точността, която се получава е едно към едно с вашия дигитален проект.
Съставяне на модел на ранните етапи на проектиране: В миналото макетирането бе оставяно за финала на проекта – просто не беше рентабилно да се инвестира един месец в макетиране на сграда, чийто проект може да се промени в хода на работата. Сега можете да създадете временен макет веднага щом имате първоначална концепция.
Бърза реакция: Можете да реагирате светкавично при промени в заданието и да изготвите модели, с които да се вземе информирано решение.

• Валидиране на проекта: Най-лесният начин хора, които не са професионалисти, да оценят даден проект и да дадат обратна връзка, е да им се представят за разглеждане точни макети.
• Изработка на повече от един финален макет: В миналото бе немислимо да се създаде повече от един макет – това би отнело прекално много време и труд. Сега можете да предоставите по един макет на инвеститора, на клиента и дори на кмета, за да може всички да се запознаят с вашата визия и идеи.
• Създаване на макети в различен мащаб: С помощта на 3D технологиите можете да оцените както самата сграда, така и ефекта от нея в рамките на квартала или дори в цялостния план на града.
• Прототипиране на уникален интериор: Най-креативните интериорни дизайнери създават нещо ново за конкретен клиент. Създаването на прототип на такъв елемент сега е бързо и достъпно и ще помогне да се избере най-въздействащата концепция.
• Достъпна цена: с оглед на спестеното време, цената на 3D отпечатания модел е в пъти по-ниска от модел, направен по стандартния метод. Също така трябва да отбележим, че макетът става безценен, когато помогне клиентът да вземе решение във ваша полза и така да спечелите голям проект.

3D печатът минава през същите процеси, през които мина компютърното чертане преди 20-30 години. Има хора, които истински вярват, че тази технология олицетворява бъдещето, има и такива, които не виждат ползата от нея. Обърнете внимание как CAD измести чертането на ръка: клиентите вече не приемат чертежи на ръка, нито рисувани на ръка концептуални скици. Те очакват фотореалистични визуализации и дигитални модели. Ще дойде и момент, в който вече няма да приемат и макети, които нямат нивото на прецизност, което виждаме в 3D принтираните модели. Промяната няма да дойде от архитектите – тя ще дойде от самите клиенти.
-Piet Meijs, старши сътрудник в Rietveld Architects, Ню Йорк

Ние в easy3D имаме сериозен опит в отпечатването на сгради и интериорни елементи. Свържете се с нас и ще обсъдим проекта и идеите ви!