Loading...
3D choko printer2017-10-24T17:34:45+00:00

3D принтиране и… шоколад?

Това е възможно!

Небезизвестният шеф Ради Стамболов оцени възможностите на 3D принтирането и го включи в своя репертоар. Има ли нужда от представяне? Със  сигурност го познавате от тв екрана като водещ на впечатляващи кулинарни пърформанси, жури на вдъхновяващи корнкурси и… истински магьосник. Готвил е за 13 президента от различни страни, но голямото му вдъхновение е ШОКОЛАДЪТ.

В шоколадовия му магазин RS Chocolatier на “Стамболийски” 28 на ъгъла със “Самуил”ще откриете най-невероятни превъплъщения на шоколада в неустоими комбинации и неочакван дизайн. Шоколадовото му суши е признато в цял свят. А през 2017 той заедно с Борислав Екзархов основава първата сладкарска академия у нас.

За целта му е необходим 3D принтер за шоколад. 3D принтерът е ценен когато искате някакъв образ да бъде възпроизведен 100 пъти съвсем еднакъв или когато искате да получите лика на любим герой от филм или компютърна игра, съчетан с лично послание за рожден ден или друг празник.

Преди да попадне в 3D принтера, висококачественият шоколад на шеф Ради се стопява в специален апарат по всички правила на шоколадовото изкуство: темперира се, така, че да излезе шоколадовото творение красиво, лъскаво и най-важното вкусно. След това 3D принтерът осигурява кодирано движение по 3-те оси – x, y, z, за да се получи точна рисунка, възпроизвеждаща с тънка нишка,  пласт по пласт, дигиталния модел.

И така: нашумелият с нестандартните си шоколадови идеи  майстор магьосник експериментира какво може да се получи, ако тънка шоколадова нишка слой по слой рисува предварително създаден на компютър 3D модел. 

Креативността на познавача, съчетана с възможностите на 3D принтера, дава красиви и сложни форми – например тези от снимките.

И не само: 3D принтирани фигурки от шоколад на Мечо Пух и компания, Чебурашка, Baby Groot, минионите и други култови герои от филми и игри излизат изрисувани на  3D принтер, готови да бъдат разположени на торта или сладкиш, а защо не забодени в сладоледа.

3D принтерът може да изпише и поздравление – заедно с името на героя на деня.

И това е само началото. Бъдещето най-вероятно ще донесе възможност за още по-сложни вълнуващи въображението форми, а защо не и шоколадов QR код… който, разчетен, да ви отведе към някакво визуално преживяване, а после да бъде изяден, с което да добави към образа и приятни вкусови усещания.