Loading...
Скоростно прототипиране с 3D принтиране2017-07-21T16:44:23+00:00

Скоростно прототипиране и уникални детайли

с 3D принтиране

Вероятно сте чували за технологията на адитивното производство,наричана 3D принтиране. Сега е моментът да се замислите за това, как този нов и революционен метод за създаване на детайли може да донесе ползи за вашия бизнес. Пазарът се развива с бурни темпове и жизненият цикъл на изделията се скъсява постоянно. Клиентите настояват за иновативни и персонализирани продукти, които да получават във възможно най-кратки срокове. Производствените мощности на човечеството нарастват главоломно и в състояние на свръхпроизводство намират пазар онези фирми, които могат да добавят подобна допълнителна стойност на клиентите си.

Ако се занимавате с производство, развойна дейност или създавате и тествате прототипи на нови продукти, то можете да се възползвате от предимствата на материалодобавното  производство (3D принтиране), като го внедрите в съществуващите работни процеси.

Да вземем за пример създаването на пластмасов елемент. Стандартният метод започва с идеята за нов или подобрен детайл или продукт, последвана от създаване на тримерен модел. След това се поръчва матрица по този модел (фрезована от стоманен блок), която се използва за шприцване на пластмаса, от която се получава съответният детайл. За сравнение: при адитивното производство, 3D принтерът наслагва слой по слой материал (под 100 микрона в някои случаи) до пълното изграждане на обекта.

Какви са разликите между тези толкова различни технологии? Какви са предимствата на едната и другата? На първо място трябва да отбележим, че създаването на матрица е бавен и скъп процес. Веднъж произведена, тя не подлежи на промяна. Фирмите обикновено разчитат на експертизата на квалифицирани служители или надеждни подизпълнители, защото неправилно произведени матрици водят до дефектни детайли. В този случай, ако се налага промяна по обекта, се налага и нов разход на пари и време за изработването на нова матрица.

Сложни детайли, съчетаващи големи и малки кухини, са допълнително предизвикателство за производителя на матрицата. Материалът се охлажда с различна скорост в зависимост от големината на кухините. Невинаги е лесно да се избере и къде да се поставят дюзите, през които ще се впръсква материал ако формата е сложна, с оглед, на необходимото налягане за запълването.

При адитивното производство, всички тези предизвикателства отпадат. С помощта на 3D принтер и модел на обекта, ние можем да го създадем в рамките на часове да проверим, дали това ще остане крайният му вариант и едва тогава, да поръчаме изработката на матрица за серийно производство.

Най-вълнуващото предимство на новата технология, обаче, се крие в свободата на формата на обекта. Правилата, по които създаваме детайли, се променят с навлизането на тази технология. Има и специални софтуерни продукти, които да изготвят 3D модел с оптимизирани сложни форми, който не би могъл да бъде произведен по стандартен метод, но е по-лек, по-здрав и по-издръжлив. Ето реален пример от аерокосмическата индустрия:

Този детайл е трябвало да бъде олекотен, като същевременно да издържа на вибрации до 250 Hz и да има максимално провисване при ускорение 1g от 0,00381мм в най-далечната точка на прикрепяне към корпуса. Оригиналният детайл не отговарял на критериите за тегло и максимални вибрации.

Оптимизираният модел може да бъде произведен само с помощта на адитивното производство, като е постигнато олекотяване с 35% подобрена якост и устойчивост на вибрации!

Ако създавате иновации, нови продукти, прототипи и уникални поръчкови детайли, то 3D принтирането ще ви спести много време и разходи. Най-добрият начин да го внедрите в съществуващия производствен цикъл на фирмата ви е да се свържете с нас и да се възползвате от нашия опит и ноу-хау в 3D моделирането, 3D принтирането, 3D сканирането и внедряването на тази технология.