3D печат за Венера Галгенбергска

Тя е много-много стара – на 30 хиляди години. И е съвсем дребничка – висока 7.2 см, а тежи едва 10 грама. Запознайте се: Венера Галгенбергска, статуетка от палеолита, открита през 1988 г. край австрийското градче Штратцинг, недалеч от мястото, където преди време е открита Венера Вилендорфска. Изработена е от серпентин – минерал със зеленикав цвят. Най-вероятно е имала култово предназначение.

А ние говорим за нея във връзка с включването й в съвместна изложба на Лувъра и белгийския Кралски музей за изящни изкуства под надслов „2050 – кратка история на бъдещето”. В Лувъра се прави прочит на миналото на човечеството. В Брюксел експозицията се завърта около създаването на микропроцесора, определил характера на новия милениум. Включени са над 70 съвременни творби, засягащи актуални теми като свръх консумацията, глобалните конфликти, недостига на природни ресурси, социалното и икономическото неравенство. Идеята е миналото да хвърли светлина върху бъдещето на човечеството.

venusofgalgenberg_printed

Музеят в Брюксел реши да включи в експозицията съвременна интерпретация на древната статуетка, получена чрез 3D сканиране на съхранявания във Виена оригинал и пресъздадена с помощта на 3D принтер. Кураторите на изложбата се спират именно на тази статуетка, защото е една от най-старите в света. Идеята им е да покажат как в бъдеще технологията може да промени срещите на публиката с предметите от древността.

Музеят се обръща към местната компания за 3D принтиране Trideus и специализираната в 3D сканиране Fuel3D. Специалистите сканират фигурката на място, в Музея по естествена история на Виена, като използват скенер Scanify, позволяващ да се уловят и най-малките детайли. След това 3D моделът е отпечатан на 3D принтер от гипсова пудра.

Кураторите казват, че се радват да покажат потенциала на новите технологии като 3D принтирането. „Надяваме се да подемем дискусия за еволюцията на музеите в дигиталната ера”, казват те.

2016-11-08T09:15:29+00:00септември 23rd, 2015|3D новини, 3D принтер, 3D сканиране|