3D принтиране за юбилея на E & Y

Одиторската компания Ernst & Young отбеляза 25-годишнината си в България с поглед в бъдещето под мотото “Да изградим един по-добър работен свят”.

Футурологът Герд Леонард, поканен да сподели виждането си за предстоящото съвместно съществуване на хората и машините, започна с анонс: “Бъдещето е вече тук”.

Бъдещето наистина се усещаше: присъстващите имаха шанс да се потопят във виртуална реалност по избор, да наблюдават на живо процес на 3D принтиране и резултатите от него, а дрон в полет филмираше събитието.

Роботът Борис, представител на изкуствения интелект, посрещна гостите на входа, а после се опита да измести управляващия съдружник в България в приветствието му.

Какво е бъдещето – Ад или Рай, пита Леонард. В идните 20 години човечеството ще се промени повече отколкото в изтеклите 300, твърди той. Днес 70% от професиите на бъдещето още не са измислени.

Не учи нещо, което може да прави машината – тя ще го прави. Учи това, което машините не могат… поне засега. А те отстъпват, когато трябва да се прояви творчески подход, критично мислене, емоционална интелигентност, съветва футурологът.

Технологията сама по себе си не е цел, тя е удобство, подсеща Леонард. Не можем да не използваме технологиите, защото ще станем неконкурентни. А за да останем необходими, трябва да предлагаме ОПИТ.

В този смисъл easy3D вече може да се похвали със сериозен опит зад гърба си. На форума се постарахме да илюстрираме възможностите на технологията 3D принтиране, спрягана като елемент на Четвъртата индустриална революция, която променя радикално процесите на проектиране и производство и налага нов начин на мислене при създаването на нещата.

Показахме 3D принтер в действие, изработващ непостижима по друг начин форма пласт по пласт или принтиращ цял механизъм наведнъж без сглобяване; принципно нови конструкции с мрежеста структура, леки и много по-здрави от монолитните.

Демонстрирахме процес на 3D сканиране, при който обектът се дигитализира за по-нататъшна обработка.

Показахме и впечатляващ модел на мотор, отпечатан наведнъж във върианти FDM (пласт по пласт от стопена пластмасова нишка) и SLA (от смола, която се втвърдява с лазерен лъч). Той илюстрира сериозен даъчен казус: ако купуваме в чужбина, но 3D принтираме у нас, има ли индиректни данъци за плащане? Както казва Леонард, технологията е морално неутрална докато не я приложим.

Компютърът е нашият допълнителен мозък. Да използваме машините, но да ги поставим на мястото им, казва Леонард. Да не бъркаме средството с целта. Инвестирай в хората, инвестирай в технологиите, трансформирай, живей линейно, но мисли експоненциално, прегърни технологията, но не ставай робот. Ние също вярваме в това.

2017-09-25T10:37:37+00:00юни 6th, 2017|3D новини, 3D принтиране, 3D технологии|