3D принтер в скулптурата

Това е Айвън, горилата Айвън от Такома, щата Вашингтон. По-точно е споменът за него, за драматичната му съдба и за всичко, на което е научил хората.

Айвън е роден е в Конго, но бил пленен, продаден и по неволя въвлечен в света на хората.

Първите години е живял със семейство Джонсън, спял в детската, къпел се в банята без да обича особено водата, пътувал с колата, дори се возил с мотоциклета зад гърба на синовете Лари и Дани, обирайки овациите в града.

Само че станал прекалено голям и силен… и прекарал 27 години от живота си затворен, развличайки посетителите на един мол. Бил е много популярен, но надали много щастлив… Пред очите му като на екран се изнизвали множество човеци на всякаква възраст, спирали, снимали и си тръгвали, а той бил все там, в мола, затворен в ограничено пространство.

Природозащитниците се задвижили и Айвън бил настанен на по-широко в зоологическата градина в Атланта, където доживял до 50-годишна възраст.
Оказа се, обаче, че в Такома не са го забравили. В израз на голяма признателност подели проект в негова памет – направили статуя от бронз, в основата на която забъркали част от праха му. “Така паметникът съдържа ДНК-то на Айвън”, казват гордо създателите му. “Той ни научи колко интелигентни същества са горилите, колко малко познаваме техния свят и колко много вреди можем да им причиним с незнанието си.”

Паметникът е в цял ръст и в реални размери. И тук е моментът да кажем как е бил направен. Използвани са множество снимки, за да бъде възпроизведен точно Айвън такъв, какъвто го помнят в щата Вашингтон.

По снимките са направили точен 3D модел. После дошъл ред на 3D принтера. Но тъй като става дума за почти 2-метрова статуя, а все още няма принтери, които да печатат такива огромни обекти, фигурата била разделена на части и отпечатана като гигантски пъзел.

Благодарение на 3D принтирането, формата, в която е отлята фигурата, е изключително точна и героят е абсолютно разпознаваем.

ivan-the-gorilla-3d-printed-6

Сега Айвън стои пред зоологическата градина в Такома, за да напомня на хората за трудната съдба на своите събратя, за които има все по-малко място в поглъщащия природата свят.

 

 

2016-11-29T13:58:20+00:00ноември 29th, 2016|3D новини, 3D принтер|