3D принтиран шлем от Nike

Citius, Altius, Fortius! “По-бързо, по-високо, по-силно!” Олимпийският девиз години наред вдъхновява спортистите за нови постижения. А производителите на спортна екипировка – за нови предложения.

Nike както винаги е на гребена на вълната. Компанията работи с олимпийския шампион по декатлон Аштън Итън, който държи световния рекорд, за да му помогне да получи “честно” предимство на Олимпиадата през 2016 г. Итън трябва да запази добра форма през десетте дисциплини, разпределени в два дни – висок скок, дълъг скок, хвърляне на копие, на диск, овчарски скок, бягане на 1500 метра… Можете да си представите каква умора се натрупва по хода на състезанието.

nike“Идеално би било на всеки старт да се чувстваш все едно ти е първия. Но на практика се чувстваш все по-изтощен, казва Итън. Разучих доста техники за възстановяване и се запитах: защо ти е гот след бягането да излееш бутилка вода на главата си? Не знам физиологичната причина, но на практика това ме съживява и се представям по-добре.”

Това подсети Итън и екипа на Nike за разработената преди десетина години охлаждаща жилетка на Nike. След доста експерименти в изследователската лаборатория на Nike стана ясно, че има достатъчно доказателства в полза на тезата, че ако мускулите се държат на хладно, те работят много по-добре, отколкото ако са прегряти. Затова те проектираха “Леден шлем”, идеално прилягащ към главата и лицето.

Но всяка глава е различна. Nike имаха нужда от метод, който да им позволи да създадат идеално прилепващ Леден шлем. Насочиха се към технологията на 3D сканиране и 3D принтиране. Сканираха главата и лицето на Итън с 3D скенер и отпечатаха на 3D принтер точно копие, около което да се изработи Леден шлем.

2016-11-08T09:17:42+00:00август 5th, 2015|3D новини, 3D принтиране, 3D сканиране|