3D принтиран устойчив на земетресение град?

Как технологиите променят нашите градове, къщи, околната среда и самите нас, пита New Scientist и дава за пример търсенията на дизайнерите Роналд Раел от университета Бъркли в Калифорния и Вирджиния Сан Фратело от университета в Сан Хосе, заели се да изследват възможностите на 3D принтирането в архитектурата. Преди три години двамата основаха стартъп компанията Emerging Objects.

emerg_2Глина, сол, найлон, каучук и пясък са материалите, с които те експериментират, създавайки нестандартни форми слой по слой. Няма значение дали ще ги наречем модули, тухли или елементи – всъщност това е възраждане на конструкциите от пръст, възприети в традициите на много народи, но пречупени през възможностите на новите технологии.

С интересната си естетика обектите им биха изглеждали добре в някоя от галериите в Манхатън. но всъщност приложението им е изключително практично.

Например Cool Brick е материал с подобна на гъба структура, който задържа в керамичните си микропори вода от атмосферата. Изпарението предизвиква охлаждащ ефект, което би позволило да се поддържа приятна температура без да се хаби ток за климатик.

Involute Wall пък е стена от 3D принтирани елементи от пясък, която дори при директна светлина създава сама за себе си сянка и осигурява комфортна температура в къщата.

emerg_3А Quake Column е структура, устойчива на земетресение, изградена от скачени пясъчни блокове. Вдъхновена е от някогашните градежи на инките. Блоковете са проектирани така, че да се пренареждат при сеизмично въздействие, за разлика от твърдите правоъгълни циментови блокове на съвременните сгради.

Такива архитектурни елементи биха могли да бъдат решение за жилищата в сеизмично опасни зони като Сан Франциско. Сградите ще се наместват вместо да се разпадат при силен трус.

Основната аксиома на Emerging Objects е, че няма смисъл интересът към приложението на 3D печат в архитектурата да се съсредоточава върху стремеж към все по-големи принтери. Защо да отпечатваме цяла сграда наведнъж? На днешния етап 3D принтер с ограничена работна зона, каквито вече се произвеждат, може да изработи елементите, необходими за градежа. Да мащабираме изделието, а не принтера според нуждите ни, предлагат те.

2016-11-08T09:07:18+00:00ноември 18th, 2015|3D новини, 3D технологии|