3D принтиране на артефакти

Око да види, ръка да пипне! Това става възможно във все повече музеи по света.

Посетителите все по-малко ще стоят отделени от експонатите, за да ги разглеждат през стъкло. Ценните реликви, разбира се, няма да бъдат поставени под заплаха. Но сканирани прецизно и отпечатани чрез технологията на 3D принтиране копия ще могат да се взимат в ръце и да се разглеждат най-спокойно, давайки простор на въображението да ви пренесе в далечните епохи, когато са били използвани.

Освен това във все повече университети се захващат да дигитализират ценните колекции, за да могат изследователите да боравят с визуализираните експонати, да разглеждат, анализират и обсъждат теориите си с други специалисти по света.

За студентите по археология, история, история на изкуството пък е много важно да могат да докоснат и огледат от всички страни предметите, които изучават.

Наскоро университетът в Куинсланд, Австралия, започна да пресъздава на 3D принтер археологически артефакти с учебна цел. Последва го университетът в Кантърбъри, Нова Зеландия. Там вече отпечатаха реплика на плочка с клинописен текст от Вавилон от преди 3000 години. Безценният артефакт от глина е направен през 1700 г. пр. Хр.

artefacts-3За късмет на студентите по археология в Нова Зеландия Кантърбърийският университет притежава ценната колекция от старинни предмети от Древна Гърция и Рим на Джеймс Логи. Много от тях са от преди 3000 години и не могат просто така да се оставят за разглеждане, макар и с учебна цел. Но от следващия семестър в учебната програма ще бъдат включени изработени на 3D принтер реплики на важните предмети от колекцията.
Непрекъснато идват съобщения за проекти за дигитализиране на колекции, предвиждащи 3D сканиране на обектите и изработка на реплики чрез 3D принтиране.

Статуетка от палеолита, открита в Австрия и известна като Венера Галгенбергска, бе включена в изложба в Брюксел в 3D принтиран вариант, сканирана точно от оригинала.

В Археологическия музей в Мадрид направиха визуализация на четири мумии, за да могат да бъдат изследвани от специалисти в бранша и дистанционно.

До края на септември в библиотеката на университета в Кембридж може да се види оригинална гадателска кост от Китай от преди 3000 години и точното й копие, изработено на 3D принтер. Изложбата е озаглавена “Lines of Thought: Discoveries that Changed the World” и е по случай 600-годишнината на библиотеката.

Във времето на династията Шан хората са изписвали въпросите си върху волски кости или коруба на костенурка, хвърляли са ги в огън в специален ритуал, а после оракул е тълкувал отговорите. Гадателските кости са най-старите запазени писмени документи на китайски език и хвърлят светлина върху военното изкуство, лова, земеделието, медицината и астрономията на онова време. Благодарение на 3D сканирането и 3D печата те могат да бъдат изследвани от специалистите и онлайн.

Въпрос на време е 3D принтирането да промени радикално срещите на публиката с предмети на древността и да разшири възможностите на изследователите за досег с ценни реликви.

2016-11-08T08:56:14+00:00август 30th, 2016|3D новини, 3D принтер, 3D принтиране|