3D принтирани Nike на Олимпиада’2016

През август в Рио де Жанейро на стадионите ще се конкурират далеч не само атлетите. Технологиите отдавна казват думата си в големия спорт.
Спринтьорите на 200 и 400 метра например печелят с хилядни от секундата и естествено търсят всякакви начини да постигнат преднина. Най-новата теденция е супер леки шпайкове, шиповете на които се забиват в терена и позволяват на атлета да се отблъсне малко по-силно и да контролира движението си по-добре. Истинският тест е способността на бегача да вземе завоя на пистата – там в повечето случаи се решава класирането.

Златната медалистка на САЩ от Лондон Алисън Феликс се надява, че сътрудничеството с Nike ще й позволи да повтори успеха в спринта си от 2012 г.
Резултатът от изследванията в спортната лаборатория на Nike е пред очите ви: Nike Zoom Superfly Flyknit. В този модел опитът на Nike в дизайна е съчетан със спецификата на движенията на Алисън, за да се постигне идеалната за нея обувка и най-вече идеалната подметка.

Технологията Flyknit на Nike е процес на конструиране на обувката, при който се елиминират всички несъществени елементи и стандартната обувка се свежда до половината от теглото на средностатистическа обувка за бягане. Това може да подобри времето на спортиста с няколко решаващи секунди.
И тук идва ролята на 3D принтера. Бяха 3D принтирани над 30 варианта на подметката и бяха разгледани над 70 различни дизайна на обувката, докато се намери оптималния за Феликс модел. Финалната проба стана неотдавна в Лос Анджелис и по думите на атлетката “шпайковете направо лепнаха за стъпалата”.

3dp_nike_1 3dp_nike

Ако междувременно сте си помислили, че можете да притежавате чифт обувки за бягане, проектирани точно за вас, за съжаление ще ви разочароваме. Този чифт е специално за американската олимпийска надежда. И все пак Nike не правят това просто за да се говори за тях. Изследванията ще направят обувките им още по-добри. Всичко, което са научили от работата си с Алисън Феликс, ще бъде вградено в следващите им модели, които ще видите на рафтовете на магазините им.

Според Nike бъдещето на спортната обувка е 3D принтирана подметка и елементи. Тъй че може да се очаква в недалечно бъдеще 3D принтирани маратонки да се появят на пазара.

А ние междувременно ще проследим надпреварата за олимпийските медали през август по телевизията с повишено внимание към стъпките на Алисън Феликс.

2016-11-08T08:58:56+00:00май 12th, 2016|3D новини, 3D принтиране, 3D технологии|