3D принтиран самолет показа Airbus

Airbus обра точките на току-що приключилото Берлинско авиошоу ILA 2016 с най-новите си модели и с анонса, че до няколко десетилетия възнамерява да премине към технологията на 3D принтиране на близо половината от частите на самолетите си.

Може би най-впечатляващ за публиката се оказа 4-метровият 3D принтиран безпилотен самолет Thor, направил първите си тестови полети в навечерието на 2016.

На пръв поглед просто съименник на сина на Один, всъщност THOR се дешифрира като Test of High-tech Objectives in Reality. “Thor е тест платформа за високо рискови аеродинамични изследвания, казва Питър Сандер, отговарящ за новите технологии и концепции в самолетния гигант. Проверяваме концепцията – дали работи или не.”

Тази специфична функция налага да се разчита на 3D печата. 3D принтиран безпилотен самолет може да се конструира и отпечата само за няколко седмици и струва далеч по-малко от изработен по обичайния начин. Дизайнът може да бъде оптимизиран и променен за рекордно кратко време. Не е лошо за самолет с дължина 4 метра и тегло 25 кг.

3d-airbus-ila-2016-2

Всъщност впечатляващият Тhor се състои от около 50 отделни 3D принтирани части, само двата двигателя и системата за управление не са изработени чрез 3D печат. Специалистите от Airbus твърдят, че технологията на адитивно производство е позволила да се намали значително теглото на машината, да се оптимизира конструкцията и да се минимизира разходът на материал. Това е изключително голямо постижение, тъй като теглото е важен фактор в авиацията. През 2016 Тор ще направи 18 изпитателни полета.

Това не е единствената свързана с 3D печат иновация в Airbus. Текат изпитания на 3D принтирана част от крило от полиамид-алумид и ако бъде внедрена, това би съкратило времето за производство на възела с 90%, а цената със 75%.

Посетителите на Берлинското авиошоу видяха също и 3D принтирана преградна стена, предназначена да отделя кухнята от салона на пътническите самолети, която ще влезе в употреба до края на годината. Благодарение на бионичния дизайн тя е с 50% по-лека от сегашните преградни конструкции.

Към адитивно производство преминава и AEROTEC, дъщерно предприяте на Airbus. Титаново коляно с двойни стени за А400М се изработва на 3D принтер много по-бързо и евтино.

Бе показан и “Хангар на бъдещето”, където безпилотните самолети ще бъдат поддържани и ремонтирани. На място ще могат да се отпечатват на 3D принтер необходимите резервни части, което ще спести разходите за транспорт и излишното замърсяване.

По всичко личи, че 3D печатът ще промени из основи самолетната индустрия.

Ние можем да се похвалим, че изработихме на един от нашите 3D принтери, един от най-впечатляващите самолети на компания Airbus – A380.

airbus-a380

 

2016-11-08T08:58:15+00:00юни 14th, 2016|3D новини, 3D печат, 3D принтиране|