В Междузвездните войни използват 3D принтиране

3D принтирането е една от тайните на специалните ефекти на Холивуд от няколко години насам. Оказа се, че технологията се използва широко още от трилогията “Властелинът на пръстените” и Iron Man и се усъвършенства във всички следващи продукции на Marvel, включително и в новите серии на Star Wars.

Нещо повече: холивудските дизайнери са започнали да използват 3D печатани елементи в костюмите. Създателите на специалните ефекти, на реквизита, на костюмите, както и гримьорите са стигнали до неочаквани приложения на 3D принтирането и в следващите години тази тенденция ще се задълбочи. Но сред всички постижения на научно-фантастичните филми и екшъните от последните години нищо не може да се сравни с ефектите в най-новата серия на Star Wars: Силата се пробужда.

Очакването на седмия филм събуди любопитството на феновете да надникнат зад кулисите на снимките – в подготовката за тях. Disney, откупили от създателя на Star Wars Джордж Лукас правата за 4.5 милиарда долара, пазеха в строга тайна всичко за самия филм, но щедро предоставиха на феновете информация за снимките.

След критиките, че последните три филма използват прекалено много специални ефекти, режисьорът на “Star Wars: Силата се пробужда” реши да се върне максимално към реалните сцени. Това означава колкото може повече реални снимачни площадки с реални актьори с реални костюми и реален реквизит. Феновете видяха колко много 3D печат се използва при снимките още на 2015 Star Wars Celebration и на Disney D23 Fan Expo. Костюмите бяха представени в стъклени витрини с табелки, описващи подробно кое как е направено. Може да се каже, че повечето костюми не биха били възможни без участието на 3D принтери.

“3D печатът промени филмовата индустрия”, казва управителят на PartWorks Скот Гелер, работил напоследък с History Channel по поредица детайлни исторически репродукции.

Най-интензивно е използван 3D принтер при изработката на костюма на златния протоколен дроид C3PO, Трипио, в ролята на който неизменно е Антъни Даниелс. 69-годишният британски актьор споделя: “Когато ме покани за ролята в “Силата се пробужда”, Джей Джей Абрамс попита дали не искам да направя само гласа. Казах, че искам да бъда в костюма, но ми се ще да съм по-бърз. И те го отпечатаха на на 3D принтер. Тежи колкото стария, честно казано, но направиха прототипи, тъй че е възможно най-удобен. Костюмът ми не е променен визуално, но има големи разлики в съединенията, много по-лесно се облича и сваля и е по-удобен” пояснява Даниелс.

В идните месеци 3D принтери ще се използват в много от продукциите, като Batman vs Superman, където маската на Батман е изработена след сканиране на главата на Бен Афлек, а костюмът на Супермен – след сканиране на цялата фигура на Хенри Кавил.

2016-11-08T09:01:50+00:00януари 13th, 2016|3D новини, 3D печат, 3D принтиране|