3D принтиран клюн за тукана Гресия

Млад тукан от Коста Рика, лишен от горната част на клюна си в среща със злосторници, ще може да води отново пълноценен живот благодарение на новата технология 3D принтиране, съобщи BBC.

Туканът, наречен Гресия по името на областта, където е намерен, е подслонен в приют на служба за спасяване на животни през януари. Той бил малтретиран от хулигани, които го лишили от горната част на клюна му.

Снимките на нещастната птица, публикувани от повечето вестници в Коста Рика, предизвикват голямо обществено възмущение, прераснало в кампания за спасяване на птицата. Събрани са хиляди долари, за да се финансира изработка на нова човка, която да позволи на тукана да се храни нормално.

На свобода туканите се хранят, като откъсват плод с клюна си, подхвърлят го нагоре и отварят човка, за да падне той направо в гърлото. Хапват също змии, гущери и рибки. Тоест за пълноценното хранене на птицата й е абсолютно необходим здрав клюн.

Според  BBC News компаниите Elementos 3D, Ewa!corps, Publicidad Web и Grupo Sommerus са уверени, че могат да проектират и отпечатат клюн-протеза за Гресия. Те ще използват 3D принтиране, за да възстановят човката му.

В САЩ клюнове-протези са правени успешно за един орел и за един пингвин.

Сега туканът живее в спасителния център Zoo Ave и, според ветеринарката Кармен Сото, която се грижи за него, се възстановява добре, но се храни само с чужда помощ. Сам той не може да погълне достатъчно храна.

Дизайнерите са решили да направят клюн с една подвижна и една неподвижна част, така че подвижната да може да се сваля и почиства или да се замени, когато птицата порасне, защото туканът е още твърде млад.

Важен момент за успешното създаване е процесът на 3D сканиране на остатъка от клюна на тукана, което се очаква да стане в най-скоро време, щом заздравеят раните му. На база на сканирания остатък ще може да се моделира новият клюн така, че да бъде като истински.

Екипът дизайнери експериментира с различни материали и методи на закрепване, така че Гресия да получи възможно най-удобната човка.Не можем да използваме никакво лепило с химически състав, тъй като  то би променило структурата на клюна, казва дизайнерът  Мартинес. Проучва се възможността да се използват винтове за закрепването на протезата.

Кармен Сото предупреждава, че протезите трябва да са много леки и същевременно достатъчно здрави.Остава неясно обаче как самият тукан Гресия ще се отнесе към изкуствената човка.

А ние с интерес и съчувствие ще следим случая.

2016-11-08T09:21:25+00:00март 21st, 2015|3D новини, 3D принтиране|