3D принтиране в космоса

НАСА съобщи оптимистична новина: 3D принтиране в условията на безтегловност е ВЪЗМОЖНО. Експериментите показват, че 3D принтерът, инсталиран на Международната космическа станция, работи нормално в космоса. Това не беше очевидно – всички знаем, че в условията на безтегловност много от функциите на живи организми и на технически съоръжения не протичат така, както на Земята. И много от процесите, които в земни условия са обичайни, в космоса изглеждат съвсем различно.

Целта е да не трябва да се транспортира цялата необходима екипировка, а по възможност да се изработва на самата Космическа станция. Важно е също така да могат да се изработват резервни части.

Успешните тестове на 3D принтер в режим на печат при относително ниска температура на пластмасата е една първа стъпка към производство на място – много необходимо за евентуални бъдещи мисии в далечния космос и за производство в космоса.

А в края на март тази година НАСА изпрати в космоса 3D принтер, който можете да използвате и вие. Компанията за 3D печат Made in Space, партньор на НАСА, инсталира на Международната космическа станция първия търговски 3D принтер.

Потребители от Земята могат срещу заплащане да използват принтера, проектиран така, че да може да работи в условия на безтегловност. Екипът на компанията ще го управлява дистанционно от Земята.

Спенсър Питман, шеф на отдела за продуктова стратегия в Made in Space, съобщи, че компанията има вече 20 платени поръчки за тази услуга. Клиентите им са университети, които ще принтират компоненти за медицински изследвания, фирми, които ще печатат части за спътници и други летателни средства, гимназии, които имат проекти свързани с космоса.

За пръв път компанията демонстрира, че може да се печата в безтегловност през 2011 г. в процес на параболичен полет. През 2014 тя изпрати на станцията първия си 3D принтер и проведе серия експерименти с десетина различни материала (снимката е от този период). Сегашният модел може да печата с над 30 различни материала.

Но защо й е на НАСА 3D принтер в космоса? Това е свръзано с времето и цената на изпращане на каквото и да било на станцията. Според НАСА изпращането на половин килограм товар на орбита струва $10 000 .

Питмън твърди, че истинската цена е дори по-висока, защото всичси материали, детайли и хардуер трябва да преминат през бавен и скъп процес на серитифакция. Отнема половин година, докато апаратурата стигне до станцията. И дори ако сте подразделение на НАСА, нещата не са много по-бързи, което е проблем ако се счупи някакъв инструмент и трябва спешно да се подмени или поправи. Едно от първите неща за 3D принтиране на дневен ред е част за храпов механизъм, която да замени повредената.

С дистанционно управлявания принтер на орбита ще се спестят и време и разходи. Но проблемът е, че за да бъде успешен 3D печатът в космоса, се изискват материали, които са също толкова скъпи, колкото и всичко, което се праща на орбита. Затова цената на 3D принтирането там ще е от порядъка на $6000 до $30 000, макар и да има намаления за учебни проекти.

2016-11-08T08:59:17+00:00април 27th, 2016|3D новини, 3D принтиране, 3D технологии|