3D принтирането за Олимпиадите

Олимпиадата свърши, да живее Параолимпиадата.

След като бе отчетен напредъкът на атлетите, състезаващи се със специални обувки, направени специално за тях чрез 3D принтиране, а медалистите – рекламни лица на Adidas, получиха от гиганта на спортната екипировка за награда по един чифт 3D принтирани маратонки с цвят на връзките, съответстващ на медала им, вниманието на света се съсредоточи върху битките на тези, които преодолявайки физическите си проблеми дръзват да излязат на състезателния терен.

И те не са за подценяване: четирима параолимпийци бягаха по-бързо от олимпийския шампион на 1500 метра. Както не е за подценяване участието на 3D принтирането в тренировките и състезанията.

Церемонията на откриването на Параолимпиадата в Рио започна с танц на сноубордистката Amy Purdy с феерична изработена на 3D принтер рокля.Но по-важното е, че 3D печатът предлага удобни решения на спортистите точно там, където са необходими. Тук няма универсални решения. Всеки атлет има различни нужди в зависимост от спорта, който е избрал, и от специфичните си физически проблеми.

Идеално прилягаща протеза или шина им дава шанс да покажат най-доброто от себе си.

Правилникът е ясен що се отнася до материалите и спецификациите, но място за иновации има.

3d-printing-paralympic-games-11Двайсетгодишната Вероника Йоко Плебани получи отпечатани на 3D принтер шини за ръцете си, които й помагат да държи здраво и удобно греблото на своето кану. Тя със сигурност ще се обърне към ортопедичната лаборатория в Триест за следващата зимна параолимпиада, тъй като ще се включи там в състезанието по сноуборд.

BMW създаде суперлека състезателна количка от карбонови влакна, която да пасва идеално на тялото на атлета. Специални по-износоустойчиви 3D принтирани ръкавици влизат в комплекта.

Британската мултинационална аерокосмическа компания BAE Systems също предложи инженерното си ноу-хау в 3D печата и други върхови технологии за усъвършенстване на инвалидните колички, протезите и различни приспособления, създаващи комфорт на състезателите. Тъй че британците се състезават с екипировка от аерокосмическа класа.

3d-printing-paralympic-games-6Германката Денизе Шиндлер получи от Autodesk първата изработена чрез 3D печат протеза, която участва в параолимпиада. Шиндлер ще я използва в бягането на 3000 метра. Autodesk се постара да я направи максимално аеродинамична и лека, отпечатвайки 52 прототипа, докато постигне идеалния за състезателката вариант.

Далечната цел на Autodesk е Шиндлер да вдъхнови хора от всички възрасти, които искат да спортуват, въпреки недъга си.

Латвийката Полина Рожкова е успешна фехтовачка, но страда от болки в гърба докато се дуелира в инвалидна количка. Състезава се с лека 3D принтирана шина на гърба, която приляга абсолютно точно и не пречи на движенията й.

Сърфингът още не е в програмата на Параолимпиадата, но имайки предвид че прави дебюта си на идната Олимпиада в Токио през 2020, нищо чудно да бъде включен. Италианецът Фабрицио Пасети постига перфектен баланс с изработен на 3D принтер изкуствен крак от карбонови влакна, който трябва да е лек, но устойчив на ударите на вълната.

2016-11-08T08:55:54+00:00септември 16th, 2016|3D новини, 3D принтиране, 3D технологии|