3D принтирани обувки от Adidas

Adidas, известни с това, че нямат страх от нови хоризонти, отварят Speedfactories – Скоростни фабрики – в Германия и в САЩ. Първата Speedfactory отваря врати в Ансбах, Германия, и ще включи производствени процеси като 3D принтиране, компютеризирано зашиване и роботизирано кроене. Целта? Да се върне производството на Adidas обратно в Германия и да отвори път към нов подход към производството на обувки.

Сега производството на спортни обувки е изнесено в страни като Китай, Индонезия и Виетнам. И докато етичните въпроси около това си остават неизяснени, променящата се финансова ситуация във въпросните страни оскъпява производството, включващо много ръчен труд.

Същевременно търсенето нараства и компанията трябва да мисли за по-бързи и ефективни схеми на производство. Но Adidas се насочва към по-технологично производство най-вече, защото трябва да отговори на очакванията на потребителите.

Сега създаването на нов модел – дизайн, прототипиране, тестване на материалите до производството му и поставянето на рафта в магазина – отнема 18 месеца. Имайки предвид, че повечето модели се продават само част от годината, подходът не е особено ефективен. А производството в Speedfactory ще позволи да се доставят маратонки и спортни обувки в магазина за по-малко от седмица. Според компанията, след като дизайнът е уточнен, производственият цикъл ще може да се съкрати дори до 1 ден.

Подробностите около Скоростните фабрики все още са тайна. Но Adidas издаде, че използването на високи технологии, като компютъризирано зашиване, роботизирано кроене и разбира се 3D принтиране, ще позволи да се правят обувките по-бързо, по-евтино и материалите да се използват по-ефективно.

Разбира се, заради високата степен на автоматизация Speedfactories няма да създадат толкова работни места, колкото тези в Азия. Всяка ще предложи към 160 места за висококвалифицирани работници. Компанията подчертава, че засега високотехнологичните производства ще допълнят, а няма да заместят азиатските фабрики. И това е разбираемо, имайки предвид, че Adidas произвежда 300 милиона обувки годишно, а очакваната продукция на Скоростните фабрики е само 50 хиляди чифта годишно.

Фабриката в Ансбах ще отвори още в средата на 2017 г. Втората се подготвя в Атланта, щата Джорджия. Но новите технологии ще се внедряват и в съществуващите вече заводи в Азия.
Много по-сложни модели, нови материали и небивала досега степен на персонализация ще стане възможна с този подход: ще се взима предвид стойката, походката, формата на стъпалото а и капризите на всеки клиент.

2017-05-22T11:51:03+00:00януари 26th, 2017|3D новини, 3D принтиране|