3D принтиране сгради строят китайски фирми

Компанията Zhuoda Group  е разработила уникална форма на 3D принтиране и е подала заявка за 22 патента с тази технология, но не разкрива подробности. За разлика от други форми на 3D принтиране на големи конструкции, които използват цимент, Zhuoda работи с друг материал, който нарича “секретен” и не желае да издаде рецептата, макар че има голям пазарен интерес към него.

Сградите им са достатъчно  здрави, за да издържат земетресение от 9-та степен и проливен дъжд, имат добра изолация, не се боят от пожар и от корозия. Освен това “секретният материал” произвежда постоянно отрицателни йони, което подобрявало настроението и жизнения тонус на обитателите им.

villa2

Къщите се изграждат от 3D принтирани модули, които се транспортират и подреждат на 90% готови. Затова засега е изтекла съвсем малко информация за технологията. Все пак китайски репортери бяха поканени да присъстват на сглобяването на вила от 6 такива 3D принтирани модула, всеки с тегло около 100 кг на квадратен метър. Спалня, хол, баня, кухня и други  бяха подредени с помощта на кран за 3 часа, след което публиката бе поканена да разгледа къщата.

villa1

Според тестовете такава сграда може да издържи  поне 150 години в условията на земния климат. От компанията съобщават, че една типична вила от 500 квадрата може да бъде напълно завършена за 15 дни.

Както се вижда на снимките, модулите не са изцяло 3D принтирани. Има декоративни елементи от дърво и мрамор и части от обзавеждането. Чрез 3D печат са изработени вътрешните и външните стени, някои декоративни елементи.

В Китай очевидно вярват в бъдещето на адитивното производство. Zhuoda Group  не е единствената компания, заела се да реализира на практика големите възможности на тази принципно нова технология.  Наскоро WinSun Global, съобщи, че е разработила метод за печат на големи сгради и ще го демонстрира с проект в Дубай.

Подходът им е също печат на основните компоненти в централен завод и монтаж да строителната площадка. WinSun казват, че използват  отпадъчни материали от строителството и индустрията – чакъл, стъкловлакна, стомана и цимент като свързващ материал. Печатат се на 3D принтер кухи компоненти с гофрирани вътрешни стени.

Проектът предизвика дискусия в мрежата. Някои специалисти по 3D печат изразиха съжаление, че той е обявен за “първата в света 3D принтирана офис сграда”, макар че всъщност ще бъде временeн подслон за персонала и хранилище на Музея на бъдещето в Дубай, който ще бъде открит в идните две години.  Те смятат, че компанията не използва пълноценно всички предимства на 3D печата:  теоретично с помощта на тази технология може да се построят структури, които са невъзможни с други известни технологии. А WinSun на този етап печатат само отделни панели.

Проектът в Дубай е съвместно начинание на WinSun Global и архитектурните и инженерингови фирми Gensler, Thornton Tomasetti и Syska Hennessy.

Дали в бъдеще няма да се появят 3D принтирани градове?

2016-11-22T08:41:47+00:00юли 23rd, 2015|3D новини, 3D принтиране, 3D технологии|