Близки срещи от 3D тип

Джон Едмарк – повелителят на спиралите

Знаете ли за Златния ъгъл? 137.5о… Вижте какво прави с него Джон Едмарк – дизайнер и изобретател, който преподава в Станфордския университет.

Джон Едмарк казва, че не смята себе си за скулптор. Скулптурите са само средството, което му помага в търсенето на отговори на въпросите, които го вълнуват. Занимават го спиралите. „Не само защото са красиви, казва той, а защото изразяват това, че никога в живота не се връщаме на същото място и нищо не се повтаря напълно, защото безкрайно малкото и безкрайно голямото са безкрайни, защото не знаем точно откъде идваме и къде отиваме и сме само един елемент от много по-голяма картина.”

В творбите си Едмарк търси необичайното. Прави неща, които изглеждат невъзможни. Смята, че изкуството му е постигнало целта си, ако зрителят спонтанно възкликва: „Не може да бъде!”

Всеки път като приложите златния ъгъл стигате до спиралата. Тя е в природата – в подреждането на семките на слънчогледа, люспите на шишарката, листенцата на далиите и артишока, бодличките на кактуса… Най-рационалното подреждане без застъпване за да се уплътни дадено място.

Омагьосващите форми на Джон Едмарк са резултат от много години изследвания на ефекта на геометрията на златния ъгъл. Преди ерата на 3D принтерите той изработва моделите си от картон, дърво и други подръчни материали. Но развитието на технологията на 3D принтиране му дава незаменим инструмент за създаване на необичайни форми.

В програма за моделиране той разполага елементите под Златен ъгъл, после им придава интересна форма. Нарича обектите си Blooms – Цъфтежи. Използва математиката и анимацията за да съдаде ефекта на безкрайно разцъфтяване.

Анимацията реализира, като синхронизира завъртането на творението си със скоростта на снимане. За разлика от зоотропа, при който образът се получава, като се заснема линейна поредица от променящата се на малки стъпки форма, тук се прави анимация на скулптура, която се завърта на Златния ъгъл. Светкавицата се синхронизира така, че светва всеки път щом скулптурата се завърти на 137.5 о.

„Спиралите, които виждате, казва Едмарк, са резултат на процеса на поставянето на всяка пъпка на 137.5о спрямо предишната. Защото разцъфването всъщност е поредица от кадри на анимацията и ако не са точно подредени няма да се получи плавно движение.”

А ако леко наруши златният ъгъл се получават интересни ефекти на реверсивно движение….

Имате ли 5 минути? Изгледайте това видео. В него самият автор разказва за вдъхновението си. И ще ви покаже ефекта на Златния ъгъл.

Creating The Never-Ending Bloom

Meet the artist who uses math to make never-ending blooming sculptures.

Публикувахте от Science Friday в 25 април 2017 г.

2017-10-06T09:56:26+00:00юли 5th, 2017|3D новини, 3D технологии|