БМВ използва 3D принтер систематично

В рамките на пилотен проект в завода за монтаж на автомобили BMW в Мюнхен е разработено ергономично устройство, задачата на което е да предпазва работниците на монтажния конвейр от прекомерно натоварване на ставите на палците. За целта е използвана технологиията на 3D принтиране.

С помощта на департамента по ергономия на Техническия университет в Мюнхен бе разработена “гъвкава шина за палец”, адаптирана за да пасва най-добре на ръката на всеки конкретен работник.

bmw-3d-printing-thumbОртопедичните устройства се използват на монтажния конвеер, на който работниците поставят гумени тапи. Тапата трябва да се натисне с палец, докато запуши дренажния отвор за боята. За да се предотврати свръхнатоварването на ставите на палеца, работникът слага на ръката си шина от термопластичен полиуретан, която трябва да лепне “като втора кожа”, както казва преставителят на BMW.

Шините са отворени в местата на ставите, за да могат палците да се движат без проблеми. Пластичният материл е уплътнен от едната страна на палеца, което създава стабилна опора, когато палецът е изпънат. Ергономичният дизайн разпределя усилието по целия пръст към китката на ръката.

“След първоначалните тестове отзивите на работниците са много позитивни, казва представителят на BMW. Преценяваме, дали можем да приложим този опит и в други производствени операции.”

Всяка шина е индивидуална. За да пасне идеално шината, палецът на всеки работник е сканиран с подвижен 3D скенер. След това шината се изработва на 3D принтер по технологията на лазерно изпичане пласт по пласт.

Според BMW термопластичният полиуретан е идеален за гъвкави ортопедични устройства: “Той е еластичен, но твърд и устойчив при по-висока концентрация на материал. Механичната якост на опън е висока, което осигурява устойчивост на продължителни силни деформации.”

BMW прилага адитивното производство от 1989 година. Използва го предимно за бързо прототипиране. Центърът за изследвания и иновации на BMW в Мюнхен произвежда около 100 000 елемента годишно, използвайки методи като селективно лазерно изпичане, стерео-литография, многоструйно принтиране, моделиране чрез напластяване (FDM) и други технологии за 3D печат.

2016-11-08T09:03:07+00:00декември 10th, 2015|3D новини, 3D принтер, 3D принтиране|