“Европейската сграда” в Амстердам е строена с 3D печат

За холандското председателство на ЕС, стартирало на 1 януари 2016, в Амстердам е издигната специална сграда, която да бъде място на срещи на министри, на пресконференции и други официални събития.

Постройката е временна – ще бъде разрушена след приключването на холандския мандат точно след 6 месеца. И в съответствие с духа на времето – ще бъде изцяло рециклирана.

За място на Европейската сграда е избран теренът около Морския музей на Холандия. Затова и фасадата е решена в стилистика, вдъхновена от морето и платноходите. Белите панели напомнят платна. Те контрастират с нишите в морско синьо.

В идните 6 месеца “Европейската сграда” с размери 20 х 35 метра ще бъде място на поне 135 срещи на министри и пресконференции, очаква се през вратите й да преминат към 18 000 души, а покрай нея – много повече.

Затова и отвън фасадата е проектирана така, че да предлага удобни места за сядане: сините ниши в долната им част преминават в пейки, подканващи минувачите да поседнат, за да си починат или да побъбрят. Синият цвят на нишите съответства на флага на ЕС, а десенът им от по-малки до по-големи квадратчета внушава идеята за многообразието на страните-членки на Евросъюза.

Сградата е впечатляваща и като проект, и като изпълнение. В стремежа си към най-рационално изграждане, използване и разрушаване на “Европейската сграда” създателите й са се постарали да приложат максимално възможностите на новите технологии.

eu_build3

За изработването на много от елементите е използван 3D принтер. В съответствие с екологичните тенденции на покрива са инсталирани слънчеви панели, които осигуряват зелена енергия. А в околното пространство са монтирани чешми с вода, за да се избегне купуването на бутилирана.
Фирмата, изпълнила 3D принтираните елементи, е DUS Architects – същата, която строи станалата вече световно известна “Къща на канала” в Амстердам. За секциите на фасадата са използвани биопластични материали. Размерите на панелите са значителни, но не са представлявали проблем за използвания XXL 3D принтер KamerMaker с работна площ 2 х 2 х 3.5 метра, работещ на принципа на наслагване на материала слой по слой и използван на строителната площадка на Къщата на канала.

Когато слънцето залязва, 2-минутен цикъл на пулсиращи светлини преминава през всяка от нишите за сядане.

Ако искате да преживеете това лично, не се бавете: Европейската сграда ще бъде там до края на юни.

2016-11-08T09:01:29+00:00февруари 1st, 2016|3D новини, 3D принтер, 3D принтиране|