Идеалните очила – чрез 3D принтиране

Холандската фирма LUXeXceL съобщи, че специалистите ѝ за пръв път са успели да отпечатат очила изцяло, заедно със стъклата. Подарили са ги на холандския крал Вилем Александър и кралица Максима специално за предстоящата им обиколка из страната.

luxexcel-3d-printiraneФирмата отдавна 3D принтира прототипи на рамки, но за пръв път e успяла да отпечата цели очила, заедно със стъклата. Оптичните елементи са направени от фотополимерен материал, който се втвърдява под въздействието на ултравиолетови лъчи. Фирмата се хвали, че са постигнали отлични оптически качества. Предприятието набра финансиране от 5 милиона евро , което му дава възможност да продължи развойната си дейност и комерсиализацията на услугата си.

Напоследък не една фирма се опитва да се вмести в тази ниша. Американците от Protos Eyewear, например, залагат на възможността за персонализация на формата на рамката така, че да стане възможно най-удобна и да пасва идеално на индивидуалните характеристики на лицето – нещо непостижимо за серийно произвежданите очила, особено при по-специфични черти. Но Protos Eyewear изработва стъклата за очила по традиционния начин, без използване на технологията на 3D принтиране.

В света на оптиката е в ход една малка революция. Както показва опитът на тези две фирми, 3D печатът им позволява да правят уникални изделия, пригодени идеално за морфологията на съответното лице, при това на цена, достъпна за широката публика, и дори по-ниска от някои серийно произвеждани луксозни модели.

Френският сайт Lu-net.fr също се е амбицирал да предлага помощ при изработката на очила по мярка. Създателят му Шарл Дано е оптик от 20 години и вижда в 3D печата възможност да се персонализират и отпечатат рамки за очила, много по-удобни от фабричните.

Клиентите му могат на базата на снимка или .STL файл да направят прототип на очилата, за да добият веднага представа как им стоят, а след това да си я поръчат – евентуално с редица корекции. Така рамката по мярка излиза на цената на една луксозна рамка.

Идеята за тази фирма му идва, след като се запознава с възможностите на 3D печата и вижда в тях връщане към истинския занаят на специалист оптик с всички тънкости, които стават жертва на компромиса при съвременното стандартизираното производство на рамки.

Какъв е смисълът на такива очила? Разбира се удобството. Да не са прекалено широки, нито прекалено стегнати, да си изберете всеки детайл на формата и цвета. А ако се счупят, лесно ще си поръчате същите. Но до пълно съвършенство на услугата оптическите фирми имат да изминат още път в тънкостите на непрекъснато развиващотото се 3D принтиране.

2016-11-08T09:02:17+00:00януари 6th, 2016|3D новини, 3D принтиране, 3D технологии|