Маската на Мостич – на 3D принтер

Знаете ли за Мостич? Живял е през 9-10 век и е бил висш сановник при цар Симеон и цар Петър. Третият най-важен в държавата след хана и кавхана. Чъргубиля е била титлата му, което означава ичиргу-боил или “вътрешен боил”. В Първото българско царство ичиргу-боилът е бил външен министър и главен военачалник на крепостите около столицата.

Бил е немного висок на ръст, към 165-170 см, но е водил войската в блестящи победи. Смята се, че е бил начело на воините ни в битката при Ахелой и под стените на Цариград.

Доживял е до дълбока старост, а когато навършил 80 години се отказал от държавната служба и почестите и се оттеглил в манастир.

Гробът му е открит през 1957 г. при археологически разкопки в руините на църква в местността Селище край Велики Преслав.

На надгробната плоча личал надпис: “Тук лежи Мостич, който беше чъгурбиля при царя Симеон и при царя Петър. Като стана на осемдесет години, той остави чъгурбилството и цялото му имущество, стана черноризец и така завърши своя живот.”

mask_of_mostich_3d_printer

По открития в гроба череп антрополозите са възстановили образа на Мостич. Формата на черепа носи информация за овала на лицето, основните пропорции, височината на скулите. Що се отнася до меките тъкани – там има повече място за догадки. И все пак: вълнуващо е да се види лицето на висш български сановник от времето на Симеон.

А ние сканирахме маската на Мостич с нашия 3D скенер, обработихме получения 3D модел и го разпечатахме на 3D принтер. Ето какво се получи.
Сега надгробната плоча се пази в Археологическия музей, а маската е в Института по антропология към БАН.

Много са вече музеите по света, загрижени да представят интересните си експонати на публиката по възможно най-атрактивен начин. В това отношение 3D принтерът е безценен помощник. Всяка ценна реликва може да бъде сканирана и отпечатана. Копието е изключително близко до оригинала, но може спокойно да бъде оставено в ръцете на посетителите. А за тях преживяването в музея става съвсем различно и много по-вълнуващо от обичайното преминаване край витрините с недостъпни експонати. Бъдещето на музеите е интерактивно.

2016-11-08T09:00:49+00:00март 8th, 2016|3D новини, 3D принтер|