Материал за 3D принтер, гъвкав като гума

Понякога ви трябва материал, който да се огъва лесно и да не се чупи при натиск.

След като няколко клиента дойдоха при нас с такова изискване, потърсихме еластичен материал за 3D принтиране и го открихме в предложенията на датската фирма 3D2PRINT.

Наистина материалът на датчаните е като гума: огъва се лесно и после идеално възвръща формата си. Засега цветовата палитра не е много разнообразна: предлага се само в бяло и в черно.

img_2069Експериментирахме, като отпечатахме няколко обекта с различна степен на сложност. Установихме много добра комбинация от гъвкавост, еластичност, механична здравина и трайност. Освен това материалът на датчаните е доста устойчив на химическо въздействие, на висока температура и на ултравиолетови лъчи.

 

Наистина добра еластичност: след огъване обектът е както преди! За характеристика на гъвкавостта използват “Shore D scale” и материалите на 3D2PRINT са тествани по тази скала, тъй че знаете точно каква е степента на гъвкавост на избрания материал.

Не без значение е, че този био термопластичен полиестер е от възобновяеми материали, което го прави изключително щадящ за околната среда. Производството на 3D2PRINT е съобразено с REACH списъка на Европейския съюз, тоест нито един от токсичните химикали, изброени в този списък, не е използван в предлаганите пълнители за принтери.

REACH  е наредба на Европейския съюз, приета за да се повиши защитата на човешкото здраве и околната среда от вредно химическо въздействие.

2016-11-08T09:19:27+00:00юни 18th, 2015|3D новини, 3D технологии|