НАСА пусна модели за 3D принтиране

Знаете ли, че в сайта на NASA има модели на някои от най-известните космически апарати, предназначени за 3D принтиране?

Оттам може да се свали например модел на нашумялата напоследък сонда New Horizons, която след 9 години полет премина край Плутон, предаде снимки от планетата и продължава за пояса на Кайпер.

Отворената от НАСА база данни за 3D принтиране включва някои от най-известните космически апарати на Американската космическа агенция от последните години. Тук са космическите сонди Voyager и  Pioneer, капсулата на плотирания космически кораб Orion, космическият телескоп Hubble, изведен на орбита през 1990 г. за да предава снимки на далечни звезди и галактики, както и на планетите от Слънчевата система  без смущенията на атмосферата, дъждовните облаци и замърсяването на въздуха.

nasa-cassini

Има 3D модел на апарата Cassini, изстрелян през 1997 и излязъл на орбита около Сатурн през 2004 г. и на Messenger – първия космически апарат, направил обиколка на Меркурий, изстрелян през 2004 г. за да изследва вътрешните планети на Слънчевата система.

Тук е безпилотният орбитален апарат за изследване на Марс – Mars Odyssey, а също и LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter), изстрелян през 2009 за да  изследва възможностите за колонизиране на Луната.

nasa_new-horizon

Сред подредените по азбучен ред 3D модели е телескопът Kepler, изстрелян през 2009 г. да търси подобни на Земята планети, както и антени за връзка с космическите мисии, комуникационни спътници, астероиди, кратери, изгледи от повърхността на планети и астероиди, получени при различни мисии.

Можете например да 3D принтирате двете страни на Луната за да направите разлика между по-гладката повърхност на видимата част и по-релефната обратна страна.

Предвидена е възможност да разгледате даден модел, да свалите директно STL файл за 3D печат, а при някои модели може да изтеглите файл за обработка в Blender.

Някои STL  файлове са получени чрез мащабиране на оригиналния модел и директно конвертиране в STL формат, което може би не е най-добрият вариант за 3D печат. “Ние знаем, че 3D принтирането често включва последователност от проби и грешки. Ако при 3D печата на тези модели се е наложило да направите допълнителни напасвания или промени, споделете опита си с нас на адрес arc-special-proj@lists.nasa.gov”, пишат специалистите от НАСА.

2016-11-22T08:40:50+00:00юли 30th, 2015|3D новини, 3D принтиране, 3D технологии|