Пежо използва 3D принтeр за модел Fractal

На Автосалона във Фракфурт от 19 до 27 септември Пежо ще демонстрира, какво може да се постигне, ако се приложи технологията на 3D принтиране за усъвършенстване на автомобила. Особени усилия тази година са положени за постигане на идеална звукова среда.

Новият модел Пежо Fractal е с електродвигател и звукова система, която е последна дума на техниката. Обещанието е той да предостави на водача и пътниците повече музикално удоволствие от който и да  било модел кола досега.

Но интригата около новото Пежо е най-вече фактът, че са използвали 3D принтери при дизайна на интериора на автомобила, което всъщност е позволило да се осигури изключителното качество на звуковата му система.

Всъщност именно в интериора са повечето от иновациите, с които френският автомобилен конструктор се хвали тази година. 3D принтирани панели със специално проектирани форми са използвани на пода, на стените и на вратите на колата, като покриват към 80% от интериора на модела Fractal. Дизайнът е вдъхновен от звукозаписно студио с идеята да бъдат елиминирани нежеланите звуци и да се осигури на водача незабравимо звуково преживяване.

3d_printirane_new_pegeout_easy3d

3D принтираните панели  на облицовката осигуряват акустика, която дава възможност да се възприема звука с цялото тяло. А същевременно имат и чисто естетичен ефект.

Името на модела Fractal е свързано с панелите, изградени на базата на геометрични форми, известни като “фрактали”, и позволяващи да се постигне ефектът на изолирана от външните звуци  камера, а също така и да се избегне евентуалното ехо.

Според директора по стратегията на Пежо, Жером Мишрон, моделът е “лаборатория за идеи” и не би бил възможен без технологията на 3D принтиране. На автосалона във Франкфурт тази година Пежо ще покаже, че 3D печатът е приложим в автомобилостроенето не само за бързо прототипиране и експерименти по усъвършенстване на конструкцията, но има потенциал да  подобри съществено функционалността и естетичните качества на съвременните модели.

2016-11-22T08:40:01+00:00септември 8th, 2015|3D новини, 3D технологии|