Прогнозата на Garthner за 2018

Футуролозите от Garthner предвиждат: през настъпващата 2018 г. 3D принтирането ще промени бизнес моделите на производителите на медицинско оборудване, самолети и изделия за бита, а до 2021 година 75% от самолетите ще използват 3D принтирани части.

Виждаме, че технологията на 3D принтиране прониква във всички сфери на производството: от деликатните части на медицинското оборудване до суперяките самолетни детайли. Но как внедряването на адитивното производство се отразява на бизнес-моделите?

Garthner – една от най-реномираните консултантски фирми в света – се запитаха как изглежда бъдещето на 3D принтирането и събраха предвижданията си в доклад от 17 страници.

Те се вгледаха в три основни области: медицинско оборудване, самолети и стоки за широко потребление, смятайки ги за представителни за производството изобщо.

Airbus, BASF, GE вече са създали свои стартъпи за развитие на 3D принтирането.
Все повече центрове за 3D принтиране се създават, за да внедряват новата технология в производството. Boeing, Johnson & Johnson, Rolls Royce, Siemens вече имат такива центрове, които усъвършенстват съществуващите методи за 3D принтиране, внедряват технологията и създават показатели за усъвършенстване на конструкциите, стандартизация на процеса, контрол на качеството.

Ярък пример за успешно приложение на 3D принтирнето в самолетостроенето е новата турбина на GE, която вместо от 855 части вече се състои само от 12 3D принтирани части. Boeing пък използва в самолетите си вече над 50 000 3D принтирани детайла.

В сектора на медицината 3D принтиране се използва за направа на импланти, медицински инструменти и др. Над 3% от големите болници и медицински центрове вече имат възможност за 3D принтиране на място.

В сектора на производстото на стоки за широко потребление прогнозата е, че топ 100 компании ще използват 3D принтиране за създаване на изделията. Що се отнася до ефетивността в производството, въпросът трябва да се решава за всеки конкретен случай.

А ето какво предвижда Garthner за 2021:

  • 75% от новите пътнически и военни самолети ще летят с 3D принтирани двигатели и корпусни части.
  • 25% от практикуващите хирурзи ще планират операциите с 3D принтирани анатомични модели.
  • 20% от топ 100 фирми за производство на стоки за широко потребление ще използват 3D принтери.
  • 20% от предприятията ще създадат свои вътрешни стартъпи за 3D принтиране.
  • 40% от производствените предприятия ще имат свои центрове за 3D принтиране.
2018-02-01T09:57:42+00:00февруари 1st, 2018|3D новини, 3D принтиране|