Ракета с 3D принтиран двигател изстреляха студенти

Студенти се обзаложиха с НАСА, че могат да изстрелят направена от тях  ракета (създадена чрез технологията на 3D принтиране), и спечелиха облога. Ракетата излетя успешно и пропътува 1300 метра!

Ентусиастите от Калифорнийския университет в Сан Диего от специалността “Изследване развитие на Космоса” твърдят, че са първият университетски екип с такова постижение.

Ракетата Vulcan-1 е дълга 6 метра и с диаметър 20 см. Горивото е криогенна комбинация от течен кислород и пречистен керосин. Пускът бе осъществен на 21 май в пустинята Мохаве, Калифорния, на полигона на Приятелите на аматьорското ракетостроене.

НАСА сериозно работи върху 3D принтирани ракетни двигатели. Миналата зима те тестваха някои 3D принтирани елементи в условия на горене. Частната аерокосмическа индустрия също работи по ракети с 3D принтирани компоненти. През 2014 г. Falcon 9 на компанията SpaceX излетя с 3D принтиран клапан. Но за първи път направена от студенти изцяло 3D принтирана ракета прави успешен полет. (Първи изстреляха 3D принтирана ракета Bagaveev Corporation).

Проектът Vulcan-1 е започнат през 2014 г. от малка група студенти. Интересът към него нараства и екипът набъбва до близо 60 студенти по инженеринг, нахъсени да видят как тяхната 3D принтирана ракета се откъсва от земята. Редица агенции подкрепиха начинанието. Open Source Maker Labs осигуриха оборудването, а НАСА и XCOR предоставиха свои специалисти, които да напътстват студентите.

Освен това миналата година студентският екип поде кампания за набиране на средства за фифансиране на изработката на корпуса на ракетата на Кикстартер и събра с 6000 долара повече от търсените 15 000.

Двигателят, наречен Ignus, е изработен изцяло на 3D принтер от материала Inconel 718 по метода на директно лазерно изпичане. Тази технология доказа възможностите си през последните няколко години. Един ден ще можем да използваме такива апарати за бърз и ефективен пренос на товари. Тази технология ще бъде приложена в големите ракети, което ще позволи да се осигури интернет за развиващите се страни, да се добиват полезни изкопаеми на астероидите, може би дори да се колонизира Марс, твърдят авторите на проекта.

Изстрелването на Вулкан-1 не само демонстрира приложимостта на 3D принтирането в аерокосмическата индустрия (което повечето големи компании в тази област проучват), но разкрива впечатляващия потенциал на един мотивиран студентски екип.

2016-11-08T08:58:35+00:00юни 2nd, 2016|3D новини, 3D принтиране, 3D технологии|