За Саграда Фамилия работи и 3D принтер

Може и да не сте били в Барселона, но със сигурност сте чували за Саграда Фамилия – прочутата катедрала на Антонио Гауди, която е във вечен градеж от 1882 г. насам. Знаменитият барселонски архитект й посвещава над 40 години от живота си – работи по проекта до смъртта си през 1926 г., но успява да реализира едва една четвърт от замисъла си.

Поколенията архитекти, изредили се в работния екип след смъртта на Гауди, се стремят да спазят характерния му стил, но успешен завършек още не се очертава. През 1936 строежът на катедралата спира заради гражданската война в Испания. Много от макетите и чертежите на Гауди са изгубени или повредени при пожар.

Една от причините за бавния напредък е, че строежът се финансира само от дарения. Но и сложността на задачата си казва думата. Знае се че Гауди се стреми да избягва правите линии, като същевременно опростява конструкцията и стига до принципното решение да използва геометрични фигури като хиперболоиди, параболоиди, хеликоиди и коноиди, които се пресичат в прави линии.

Катедралата в строеж отдавна е туристическа атракция в Барселона. Включена е в списъка на световното културно наследство под егидата на ЮНЕСКО. Папа Бенедикт я освещава през 2010 г.

sagradafamilia

Сега е обявен краен срок на строежа – 2026 година, 100-годишнината от кончината на Гауди. И ако този срок бъде спазен, то ще бъде до голяма степен и благодарение на технологията на 3D печата.

Както разкри репортер на BBC, екипът архитекти използва още от 2003 година 3D принтери и това значително ускорява и улеснява работата.

През 2013 г. екипът се сдоби с 3D принтери ProJet. Започнаха да прибягват до 3D моделиране и да използват принтерите за да отпечатат и визуализират моделите си. Това се оказа много по-ефективно от ръчно създаване на прототипи. Само 12 часа отнема отпечатването на прототип, което значително ускорява целия процес на проектиране и избора на вариант на решение.

Така грешките са много по-малко, а разходът на материали значително спадна. Парите от даренията могат да бъдат използвани по-ефективно. Главният архитект на 3DSystems Джоди Кол казва: “Ако Гауди беше жив, той със сигурност би използвал максимално възможностите на 3D технологията, тъй като проектите му са замисляни като триизмерни форми.”

Предстои да се издигнат още шест нови кули. Най-високата от тях ще достигне 172 метра, което ще превърне катедралата в най-високата религиозна постройка в Европа.

2016-11-08T09:12:59+00:00ноември 2nd, 2015|3D новини, 3D принтер|